skelettcancer chondrosarcoma prognos

Enligt National Cancer Institute ( NCI ) chondrosarcoma är den näst vanligaste typen av form av skelettcancer . Det börjar oftast i broskceller ( bindväv ) i bäckenet , skuldror , revben eller på tips av de långa benen i ben och armar . Även chondrosarcoma kan slå i alla åldrar , Mayo Clinic rapporter som den oftast utvecklas hos äldre vuxna . Eftersom skelettcancer kan återkomma efter den har behandlats , uppföljande vård är avgörande

Orsaker och riskfaktorer

Enligt NCI , är orsaken till chondrosarcoma okänd men det kan finnas vissa genetiska faktorer som gör vissa människor mer benägna att utveckla denna typ av skelettcancer . Mayo Clinic säger mycket sällsynta genetiska cancer syndrom, bl. a. Li-Fraumeni syndrom och Rothmund-Thomson syndrom , kan öka risken för devleoping chondrosarcoma .

Symtom

Symtomen vid chondrosarcoma beror på var tumören belägen . De vanligaste tecknen inkluderar en stor massa som ger en känsla av tryck på maligna ben . Trycket kan intensifiera på natten . Användning av antiinflammatoriska läkemedel, såsom ibuprofen , kan hjälpa till att minska smärta . Ibland smärta och /eller obehag är uppenbart i flera år och långsamt förvärras över en lång tid .

Diagnos

En läkare kommer att göra en fysisk undersökning och samla in information om din sjukdomshistoria när de förbereder för att göra en möjlig diagnos av chondrosarcoma . Vissa diagnostiska tester som kan utföras med en biopsi ( att ta bort vävnadsprover med en nål eller under kirurgi ) och röntgenstrålning för att producera bilder av inre vävnader , ben och organ . I vissa fall kan din läkare ordinera datortomografi ( CT eller datortomografi ) eller magnetkamera (MR) . Dessa utforma ger mer sofistikerade bilder än vanliga röntgenbilder .

Behandling

behandlingsplan för chondrosarcoma kommer att baseras på ålder , allmänna hälsa , i vilket skede av cancer och individens förmåga att tåla vissa terapier och mediciner . Som en allmän regel , behandlingar inkluderar kirurgi för att ta bort cancerceller massa och kemoterapi , speciellt om malignitet har spridits till andra delar av kroppen . Sjukgymnastik kan vara nödvändigt att få tillbaka styrkan i det drabbade området .

Prognos

Människor som har behandlats för chrondorosarcoma bör hålla nära kontakt med sin läkare och rapportera alla onormala tecken eller symtom . Bone cancer sprids ibland lungorna , eller kan komma tillbaka antingen på samma plats eller på olika ben . Enligt NCI , människor som har haft chrondrosarcoma och andra cancerformer ben , särskilt barn och ungdomar löper en ökad risk att utveckla en annan typ av cancer i framtiden .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.