tecken och symtom av ung skelettcancer

Bone cancer är en elakartad tumör som härjar benvävnad . Sådana svulster som börjar i benet kallas primär skelettcancer . I motsats till metastaserande skelettcancer där malignitet sprids från en annan del av kroppen till benen , är primära ben cancer vanligast hos ungdomar ( åldrarna 10 till 20) och utgör cirka 6 procent av barncancer .

Osteosarcoma

En grupp av maligna tumörer som producerar omogen benvävnad kallas osteosarkom , enligt Liddy Shriver sarkom Initiative . Denna cancer börjar där ny benvävnad bildas eller i ändarna av ben . Även osteosarkom kan påverka något ben , det är typiskt upptäckte i armarna , knäleder eller någon annanstans på benen. Tecken och symtom : ben smärta, svullnad eller klumpar på ben eller gemensamma som hindrar rörelsen och försvagade ben som kan leda till frakturer eller raster . Ett barn kan känna sig febrig och trött samt uppvisar sömnlöshet och viktminskning . Om ett barn drabbas av en lekplats skada , kommer smärtan kvarstå längre än vad som anses normalt . Ofta skelettsmärta misstas för vanlig frågor som muskel överanvändning eller växtvärk . I små barn , kan det enda tecknet haltade.

Ewings sarkom

Ewing sarkom är en familj som tumörer som visar några liknande egenskaper som osteosarkom . Den visar upp under de tidiga tonåren och brukar upptäcktes i mitten av långa ben , dvs , bäcken , revben , skulderblad, överarmar och lår . Typiska symptom är smärta på platsen för tumören , som kan visas som en svullnad eller knöl . Det drabbade barnet får feber .

Adamantinoma

Enligt Children's Hospital Boston , är adamantinoma en sällsynt cancer som förekommer hos män ( åldrarna 10 till 30) som har nått skelett mognad . Den långsamt växande tumör är normalt upptäcks på smalbenet eller käkbenet . I en femtedel av fallen , sprider adamantinoma till andra områden i kroppen , särskilt i lungorna. Symptom som observerats hos barn är : smärta och svullnad i området kring tumören , smärta i samband med en aktivitet , och börjar halta eller minskad rörlighet för de drabbade kroppsdelen .

Chordoma

En långsamt växande , sällsynt tumör som är finns på skallbasen eller ryggraden ( svanskotan ) , chordoma strejker oftast personer mellan 40 och 70 . Detta har dock cancer upptäckts hos barn , och kan växa eller spridas till andra delar av kroppen . Symtomen omfattar : . vision frågor och huvudvärk , ben smärta med svaghet och domningar , eller hinder i urinblåsa och tarmar

Andra bentumörer

De flesta tumörer på benen är inte elakartade . Dessa godartade svulster inte sprids till andra platser i kroppen och är oftast inte livshotande . I dessa fall kan en läkare avgöra vilken typ av tumör genom att göra en enkel biopsi , det vill säga undersöka en liten bit av tumören i mikroskop .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.