vad är orsakerna till migrän & blodsocker?

Hjärnan är en stor energianvändare i människokroppen. När den inte har tillräckligt med socker att använda för energi, kan du känna dig slö och mentalt dimmigt samt få en svår huvudvärk. Ironiskt nog äta för mycket socker är ofta vad som orsakar den brantaste sjunker i blodsocker som utlöser migrän

Insulin och socker

När du äter kolhydrater, såsom bröd, pasta och kakor, bryter kroppen ner dem till glukos, en form av socker som kroppen kan använda. Bukspottkörteln utsöndrar hormonet insulin för att hjälpa cellerna använder glukos som cirkulerar i blodet.

Too Much

Om du drar mycket sockerrik mat på en gång, säger en rik bit bröllopstårta, då din bukspottkörteln ger ut extra doser av insulin för att flytta glukos in i cellerna. Denna extra insulin orsakar en snabb minskning av blodsockret.

Brain Reaktioner

När hjärnan känner denna nedgång i blodsocker sänder ut signaler om att man vill ha mer mat. Det är därför att äta godis eller pasta kan orsaka sug efter mer kolhydrater intensiva livsmedel ett par timmar efter en måltid.

Huvudvärk

Lågt blodsocker kan göra att du känner cranky, mentalt långsam och trött på grund av att hjärnan berövas dess ideal nivå av energi. Det förorsakar också förödelse på hormoner som styr storleken på blodkärlen i hjärnan och orsaka fartygen att svälla och krympa. Dessa förändringar i blodkärl storlek tros orsaka migrän smärta.

Fasta

Logiskt, fasta orsakar lågt blodsocker också. Vissa människor vaknar med migrän eftersom det har varit flera timmar sedan deras senaste måltid. Dessutom kan hoppa över måltider utlösa huvudvärk också.

Vad kan man göra

Hjärnan är lyckligast när du försöker att hålla blodsockernivåerna konsekvent under hela dagen. Du kan göra detta genom att begränsa enkla sockerarter, som läsk och äter mer komplexa kolhydrater, såsom fullkornsbröd i stället för vitt bröd. Äta mindre måltider under dagen och kopplat proteiner med kolhydrater (mjölk och nonsugared spannmålsflingor eller ost och kex) hjälper också.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.