hur man odlar och räkna organismer i en lab mikrobiologi

Det mikrobiologiska laboratoriet tar prover från människa och miljö källor och identifierar eventuella bakterier i provet. Laboratorieassistenter göra detta genom att ge bakterierna en lämplig miljö att växa. När odlas, är bakterier då räknas och identifieras. Detta hjälper forskare och läkare vet vad bakterier i provet och hur många, både nyckeln till att veta hur man ska hantera de organismer

Inokulering


1.
Streak petriskålen med provet provtagningspinnen från sida till sida på ena halvan av plattan. Om provet är urin, ta en droppe urin och använda en inokulering slinga för slinga petriskålen från sida till sida på ena halvan av plattan. Om provet är blod, placera blod i flaskan med medierna.
2.
Använd en annan inokulering slinga för slinga den andra halvan av petriskål sidledes, med början på den halva som ursprungligen inokuleras. Detta innebär över de bakterier som ursprungligen placerad på skålen och tar ett litet antal av dem över till den andra halvan.
3.
Placera inokulerade petriskålar eller media flaskor i 37 grad Celsius plantskolor för den tid som anges i laboratoriets standardförfarande.

räkningen av kolonier


1.
Ta petriskålar från inkubatorn och lägg dem under en biologisk fara huva. Om provet har blod, ta flaskor från inkubatorn och strimma petriskålar på ett sätt som liknar andra prover och inkubera dessa rätter.
2.
Räkna antalet enskilda kolonier växer på plattan. Om din ympning gjorts på rätt sätt, bör kolonierna tillräckligt långt från varandra för att räknas individuellt. Om kolonier överlappande, kan du behöva åter ympa nya plattor.
3.
Använda kalkylatorn för att multiplicera antalet kolonier du räknat gånger volymen av provet (i fallet av prover i vätskeform). Detta ger dig antalet kolonibildande enheter (CFU) per milliliter av provet, som kallas CFU-antalet. Om provet inte var flytande, då endast antalet CFUs i sig är relevant.

Tips och varningar


 • Öva inokulering teknik innan det arbetar med verkliga prover. En en dag försenad testning kan vara nödvändig om ympningen gjordes felaktigt, eftersom inkubationstiden vanligtvis tar ungefär 24 timmar. Läs igenom dina laboratoriets förfarande bruksanvisningen noga för att försäkra dig om följande protokoll.
 • alltid använda standard försiktighetsåtgärder vid hantering av prover på laboratoriet. På grund av möjligheten av aerosoler, alltid läsa de petriskålar under Biohazard huven. Om din laboratoriet inte har kapacitet att hantera en patogen du misstänker växer, försök inte att hantera detta exemplar i ditt lab.

 • Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

  Redaktör: Katarina Hovenas
  Nyheter redaktör: Susanne torshall

  Kundservice: Maria Johansson,
  Pia Hall

  Tel: +46 98 00 00 01
  Fax: +46 98 00 00 02

  © Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.