Hur man använder en dialys kateter som en linje

Njurarna bort avfall och överflödigt vatten ur kroppen. När njurarna inte är dialys görs för att förhindra ansamling av toxiner i blodet. En stor kateter med två portar är insatt i patientens hals, bröst eller ljumsken för vaskulär access. Blodet rinner från patientens kropp via en kateter hamn till dialysmaskinen där det renas och filtreras, och återvänder till patienten genom den andra porten. Även om det inte vanligt, får dialys kateter användas för att leverera intravenös (IV) mediciner när andra medel för vaskulär saknas.

Komma åt Dialys Kateter


1.
Tvätta händerna och Don handskar.
2.
Använd antingen hamn av katetern att ingjuta medicin, håll porten med tummen och pekfingret. Med den andra handen, använda en spritsudd att torka hamnen ren. Släpp inte taget på hamnen eller kommer det att bli förorenat när det berör patientens hud och kläder.
3.
Använd din lediga hand för att koppla sprutan till hamnen. Dra tillbaka 10cc av blod, detta blod innehåller heparin, som håller linjen patentet. Lägg sprutan på sängen eller annan plan yta.
4.
Rengör porten igen med en annan spritsudd. Fäst IV slangen till hamnen, och programmera IV pumpen. Kasta 10cc sprutan i den röda Biohazard rutan.
5.
Koppla bort slangen när du är klar infundera medicinering. Spola katetern med 10cc av saltvatten och heparin för att hålla linjen öppen.

Tips och varningar


 • Det är viktigt att du slösar 10cc av blod innan du använder dialys kateter. Heparin, ett blodförtunnande medel, håller linjen från att levra. Använda kateter utan att först dra tillbaka 10cc av blod kommer att sända en mega dos av heparin i patientens blodomlopp, som kan orsaka blödningar och möjlig död.
 • Dialys katetrar koagel enkelt, och vid många institutioner de hanteras uteslutande av dialys sjuksköterska. I nödfall, exempelvis tumörlyssyndrom där celler sprack efter kemoterapi och frigör stora mängder av kalium i blodet, måste dialys ske omedelbart att bli av med överflödigt kalium eller letala oegentligheter hjärta kan förekomma. Katetern är i huvudsak patientens livlina. Om det blir koagulerade kan dialys sker inte, katetern först måste declotted (lösa upp proppen så att flödet av vätskor) eller annan kateter måste sättas in i patienten. Båda alternativen kräver tid, vilket inte är tillgängligt i svåra situationer. Om du använder dialys kateter, se till att du spola med heparin när du är klar att hålla det patent.

 • Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

  Redaktör: Katarina Hovenas
  Nyheter redaktör: Susanne torshall

  Kundservice: Maria Johansson,
  Pia Hall

  Tel: +46 98 00 00 01
  Fax: +46 98 00 00 02

  © Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.