Vad är Foley katetrar?

En Foley kateter är en typ av kvarliggande urinkateter som är in genom urinröret och in i urinblåsan för att tömma urin från kroppen. Det kan vara kvar i blåsan för olika tidsperioder

Funktioner

En Foley kateter är gjord av mjukt gummi eller plast slang och har två smalare rören innanför dess yttre murar. Rören filial ut i två separata portar "i den yttre änden och träffas på inre öppning.

Funktioner

En innerslang går hela vägen genom katetern att dränera urinen. Den andra är kopplad till en liten ballong inne i urinblåsan som är uppblåst med sterilt vatten för att förankra katetern.

Storlekar

Foley katetrar är dimensionerade enligt den franska skalan, som mäter omkretsen av katetern i millimeter. De finns i 12 genom 40 franska.

Överväganden

Vissa människor behöver en Foley kateter under en kort period, t. ex. 3 till 4 dagar efter en större operation. Andra bära dem under många månader eller år när de inte kan kontrollera sina urinering.

Varning

Foley katetrar kan införa bakterier i det vanligtvis steril urinblåsan och kan orsaka en urinvägsinfektion, sten i urinblåsan eller blodomloppet infektion.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.