språkproblem symtom i glioblastom

Enligt den internationella strålkirurgi Association, hjärntumörer av gliaceller (glioblastomas) för omkring 2 procent av alla cancerdiagnoser i USA. Gliaceller näring funktionella delar av hjärnan. Vissa tumörer sägs vara "primär", som har sitt ursprung i själva hjärnan. Andra är "sekundära", som har sitt ursprung i en annan del av kroppen och reste (metastaserat) till hjärnan. Orsakerna till dessa tumörer varierar, och det inkluderar genetik och miljömässiga exponeringar mot cancerframkallande ämnen. Beroende på platsen för tumören, kan tal symptom vara närvarande i varierande grad, oftast med afasi.

Uttrycksfulla Afasi

Expressive afasi är en oförmåga att förmedla tankar genom att använda ord, antingen genom tal eller någon annan form av uttryck. Detta beror på att området i hjärnan som laddas med uttryck påverkas. En person med expressiv afasi brukar tala "rappakalja" eller meningslösa meningar. I de svåraste fallen kommer tal och andra uttrycksformer, som att skriva eller ens teckenspråk, försämras helt och hållet.

Mottaglig Afasi

mottaglig afasi är oförmågan hos en person att förstå skriftlig eller muntlig kommunikation. En person med detta symtom kommer inte att göra känsla av ord nedskrivna för honom eller talat med honom på alla språk. I de svåraste fallen, kommer en person med afasi receptiv inte att kunna förstå varje form av kommunikation, inklusive diagram eller bilder. Detta beror på att området i hjärnan som ansvarar för att "översätta" ord och andra uttryck i enlighet påverkas.

Hypergraphia

En ovanlig språk symptom av glioblastom och andra hjärntumörer är hyerpgraphia, det okontrollerbar lust att skriva. Däremot skriver en person med en hjärna malignitet upplever hypergraphia inte flytande eller begripligt sätt. Orsaken till detta symptom kan vara stimulans till den "kreativa" område i hjärnan tillsammans med blockering av uttrycksfulla område i hjärnan som leder till någon som vill skriva eller uttrycka sig alltför men kan inte.

Agraphia

På andra änden av hypergraphia, och mycket lika uttrycksfullt afasi, är agraphia. Detta är en oförmåga att skriva. En person med agraphia kan tala och kommunicera uttrycksfullt, men han kan inte skriva. När du skriver och uttryck finns i närliggande områden i hjärnan, får endast skrivområdet påverkas. I någon form av hjärnskada, kan en en-cell skillnad gör all skillnad i hur symtomen på nämnda skador visar sig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.