vad är en hög PSA läsning?

Prostataspecifikt antigen (PSA) är ett protein som produceras av celler i prostatakörteln. PSA laboratorietest mäter nivån på protein i en människas blod

Identification

PSA värden redovisas som. nanogram av PSA per milliliter blod (ng /ml) äldre män oftast har högre PSA värden än yngre, enligt National Cancer Institute.

Betydelse

Normala värden på ett PSA-test varierar från labbet till nästa. Historiskt /utslagen över 4 ng mL ansågs vara onormalt höga, men National Cancer Institute stater som i mars 2009 finns det ingen allmänt accepterad normal eller onormal nivå PSA.

Överväganden

Även om det är normalt för män att ha låg PSA-nivåer, kan ett förhöjt PSA indikera prostatacancer. Men prostatit (inflammation i prostatakörteln) eller godartad prostataförstoring (förstoring av prostata) kan också höja PSA-nivåer.

Expert Insight

National Cancer Institute rekommenderar att en man diskutera hans PSA resultat med sin läkare för att avgöra om nivån är tillräckligt hög för att motivera oro.

Fördelar

En förhöjd PSA-nivå, tillsammans med en onormal digital rektal examen, kan hjälpa till att identifiera prostatacancer i ett tidigt skede. Med tidig upptäckt och snabb behandling, nästan 100 procent av män som diagnostiserats med prostatacancer är cancer-fri fem år senare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.