vad är skillnaden mellan gift ek & vattkoppor?

Vattkoppor och Poison Oak har liknande utseenden. I Poison Oak påverkar bara huden, orsakar vattkoppor också andra sjukdomssymptom. Konsultera en läkare om du är osäker på orsaken och svårighetsgraden av ett utslag

Tidsplan

Vattkoppor har en inkubationstid på 10 till 21 dagar. En vattkoppor utbrott varar cirka 5 till 10 dagar. En reaktion till Poison Oak visar oftast upp ca 12 till 48 timmar efter exponering för anläggningen, men i vissa fall kanske det inte dyker upp till en vecka.

Vattkoppor Funktioner

Vattkoppor börjar oftast ut som ett kliande utslag i ansiktet, hårbotten eller stam. Den kan senare spridas över stora delar av kroppen. Till en början kommer röda bulor vara närvarande, men snart efter gupp kommer att förvandlas till blåsor som så småningom kommer skorpa över. Andra möjliga symtom på vattkoppor är feber, magont, aptitförlust, huvudvärk, rinnande näsa och hosta.

Poison Oak Funktioner

Poison ek, tillsammans med gift sumak och Poison Ivy, orsaker svullna fläckar av röd hud som brukar dyka upp i ansiktet, armar och ben. Till en början kan det utslag ha en randig utseende. Utslagen kommer att förvandlas till blåsor som kommer skorpa över i tid.

Behandling

En vaccination är tillgängliga för att skydda barn mot det virus som orsakar vattkoppor. Behandling av vattkoppor innebär att ge patienten ofta svala bad med havregryn eller bakpulver för att lindra klåda. Dessutom kan calamin lotion användas för att lindra klåda. Använd Tylenol eller Motrin att behandla feber. En gift ek utslag kan behandlas med ett oralt antihistamin, t. ex. Benadryl, och anti-kliar krämer.

varningar

Trots vattkoppor är oftast inte farlig, kan det leda till allvarliga komplikationer. Kontakta läkare om utslagen kommer in i ögonen, om huden verkar smittade, eller om febern kvarstår efter de första dagarna. En gift ek hudutslag kan också bli smittad, så läkare kan behövas om huden verkar framför allt röd och inflammerad. Läkarhjälp behövs också om utslaget är på underlivet eller om det varar längre än 2 veckor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.