PSA-testet typer

Hos män är prostatakörteln ansvarig för att hålla sädesvätska i flytande tillstånd. Prostataspecifikt antigen (PSA) är det protein som utför denna funktion. PSA används för att upptäcka prostatacancer, eftersom en tumör i prostatakörteln orsaker PSA, som oftast finns i prostatakörteln själv, att släppas in i blodet. Ju högre nivå av PSA i blodet, desto mer bevis för att cancer är mer avancerad och orsakar prostatakörteln att krångla. Det finns flera olika typer av PSA-tester tillgängliga.

PSA-test

Den första testet för misstänkt prostata besvär är PSA-testet. Detta är ett blodprov med en metod för att bestämma mängden PSA i blodet. Denna metod kallas radioimmunoanalysen. Antikroppar fäster sig vid PSA-molekyler, då teknikern kan mäta hur många antikroppar som finns. Eftersom antikroppar är knutna till PSA-molekyler, det ger en korrekt sammanräkning av PSA-nivån.

PSA Velocity Test

Detta test används för att spåra PSA-nivån under en angiven tidsperiod, antingen ett eller två år . Det upprepas två eller tre gånger under den tiden. De PSA-hastighet innebär den ökande graden av nivån av PSA i blodet. Om graden har gått upp mer än 0,75 procent på ett år, är cancer troligt. Läkare För detta test efter att en patient har redan haft en biopsi. Resultaten låta läkaren veta om någon annan biopsi behöver göras.

PSA densitet Test

PSA Densitet test görs för att figuren ett förhållande med prostatan storlek och PSA-nivån. Läkare i allmänhet använda detta test för att avgöra om en patient har cancer eller annat problem genom att se om PSA-nivån är normal för storleken av prostatan. Cancer skapar en högre PSA-nivån, det borde densiteten uppmätt vara mycket högre, om det finns cancer närvarande

fritt PSA Ratio

PSA i blodet kan detekteras i två typer. Bundna och fria. Bound betyder helt enkelt att PSA-molekyl kopplas till en antikropp eller andra protein, medan en fritt PSA molekyl inte är ansluten till något. I fall av cancer, kommer en man har mycket större mängder bundet PSA betyder mer än 85 procent cancer är sannolikt. Om det finns mer fritt PSA än bundet PSA är cancer anses inte troligt.

Åldersspecifik PSA-test

Ett test som tar ålder beaktas används för att se om yngre män kan få cancer. PSA-nivån tenderar att öka som en man åldras, så om en yngre man är testad och hans PSA-nivå är att en äldre man, är cancer misstänks vara orsaken till högre än normalt PSA.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.