är malaria protozoer fri levande organismer?

Malaria orsakas av infektion med en typ av encelliga organismer som kallas urdjur. Den protozoer som orsakar malaria är inte fritt levande organismer, vilket innebär att de inte kan leva i andra miljöer än deras vektorer, som överför sjukdomen, och är värd

Identification

protozoer som orsakar malaria tillhör släktet Plasmodia, och det finns fyra arter. P. falciparum, P. vivax, P. malariae och P. ovale Enligt Mayo Clinic.

Funktioner

Plasmodia tillhör en grupp av protozoer som kallas sporozoans. Enligt Albany School of Public Health, kan sporozoans flytta inte på egen hand.

Vector

Malaria protozoer in i människokroppen genom ett bett från en kvinnlig Anopheles mygga. Den mygga, enligt Mayo Clinic är sjukdomen vektor. Det bär protozoer, men görs inte sjuk av dem.

Effekter

Plasmodia in i människors från mygga i en form som kallas gametocyter. Enligt Mayo Clinic, några av de plasmodia tillbaka till denna form under hela infektionen, så att de kan plockas upp igen av en annan mygga.

Överväganden

P. vivax, P. malariae och P. ovale kan bo i celler värd lever under flera år och orsaka sjukdom senare, enligt Mayo Clinic.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.