hur man kan förstå HDL och hur man ökar dina nivåer

Kan du förklara HDL och vad du kan göra för att öka det? Om inte, är den här artikeln för dig!

"HDL" betyder "hög densitet lipider" annars känt som "det goda kolesterolet". Den "goda" kolesterolet hänvisar inte till det kolesterol som vi får när vi äter mat, men till HDL-kolesterol som är en del av blodet som cirkulerar i hela vår kropp. Det är så viktigt att det mäts i blodet lipid panel tester som läkaren har ordinerat. Saken är den, du vill ha mer HDL i blodet eftersom det sänker risken för hjärtsjukdom

Några viktiga fakta att tänka på HDL.
-HDL-kolesterol utgör 20-30% av din totala kolesterolhalten i blodet
-HDL hjälper till att skydda hjärta och kärl mot ansamling av fett inlåning, plaketter.
-HDL-kolesterol kan vara en genetisk faktor i vissa människors
-Kvinnor har oftast en högre HDL-nivå än män.
-Just därför att du är en kvinna, tror inte att din HDL är okej och att du inte behöver ha det mätas.

Här är några steg trodde att förbättra din HDL-kolesterol och skyddar ditt hjärta
1.
Orange Juice
i tester utförda av brittiska forskare, dricker tre koppar orange om dagen ökade HDL nivåerna med 21% under tre veckor. Man tror att den höga antioxidant komponent i apelsiner är orsaken,
2.
glykemiska belastningen
Vi har alla hört talas om "glycemic faktorn" som nämns i TV-reklamen för vissa dieter men vad är det? Den glykemiska belastningen är en rangordning av hur mycket en vanlig portion av ett visst livsmedel höjer blodsockret. Som ni glykemiska belastningen ökar, tycks av HDL-kolesterol för att gå ner. Därför är TI rekommenderas att de flesta av våra kolhydrater bör komma från hela korn, grönsaker, frukt och fettfria och fettsnåla mejeriprodukter eftersom dessa livsmedel tenderar att vara på den nedre delen av glykemiskt skalan.
3.
välja bättre fetter
Ersätt mättade fetter med mono mättade fetter kommer inte bara att bidra till att minska nivåerna av det "onda kolesterolet, men kan också öka nivåerna av HDL-kolesterol .
4.
dricka måttligt
måttliga mängder alkohol, särskilt med måltider, verkar göra två saker för att minska riskerna hjärtsjukdom. Det ökar HDL-kolesterol nivåer och ökar rörligheten av kolesterol insättningar i kärlväggarna.
5.
Sluta röka
De flesta experter är överens om att sluta röka också kommer att öka din HDL nummer lite också.
6.
Banta
Du visste att vi skulle få till denna så småningom, eller hur? Övervikt och fetma är en stor bidragande faktor till lågt HDL-kolesterol och är listad som en av de största orsakerna till lågt HDL-kolesterol.

Tips och varningar


 • Om du inte vet ditt kolesterolvärde nummer, måste du tala med din läkare och begära en fastande blodprov för att exakt fastställa alla dina kolesterolnivåer, både bra och dåliga. Detta gäller särskilt om du är överviktig, överviktiga, äldre eller har en familjehistoria av hjärtsjukdom. Bara för att du inte uppvisar några tecken på hjärtsjukdom eller högt blodtryck betyder inte att du är hälsosam och trygg Du är den enda personen som kan göra dig bli informerade och den enda person som kan ge dig en start på ett hjärta hälsosamt liv.

 • Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

  Redaktör: Katarina Hovenas
  Nyheter redaktör: Susanne torshall

  Kundservice: Maria Johansson,
  Pia Hall

  Tel: +46 98 00 00 01
  Fax: +46 98 00 00 02

  © Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.