symptom på rabies efter exponering

Rabies är en dödlig sjukdom som inte börjar uppvisa symtom förrän senare stadier av sjukdomen. I samband med att symtom uppkommer, är sjukdomen nästan alltid dödlig utgång, enligt Mayo Clinic. Viruset kan ta mellan 30 och 50 dagar att nå hjärnan när symtomen börjar. Det är viktigt att få en diagnos och behandling innan viruset påverkar hjärnan. Patienter smittas från ett bett från ett infekterat djur eller när ett smittat djur slickar nära ett öppet sår.

Smärta och stickningar vid exponering webbplats

Smärta och stickningar på platsen för ett djurbett kan vara en indikation på att viruset finns. Alla djur som biter måste ses omedelbart av en läkare att behandla rabies. Behandlingen är möjligt om viruset fångas innan den når hjärnan.

Influensaliknande symtom

Tidiga symptom på rabies liknar influensa symptom och är huvudvärk, feber, muskelvärk, illamående och diarré. Patienter som har utsatts för ett djur med rabies virus bör få behandling innan dessa symtom börjar.

svårigheter att svälja

Viruset angriper spottkörtlar och orsakar en överproduktion av saliv. Detta är orsaken till skumbildning i munnen som finns i fall av rabies smitta. Struphuvudet och svalget påverkas också och patienten kommer inte att kunna svälja överskott av saliv eller vätska. Vissa patienter utvecklar en rädsla för vatten under denna fas av viruset. Smärtsamma kramper i struphuvudet uppstår när man dricker vätska och detta bidrar till rädsla för vatten.

Agitation

När viruset påverkar hjärnans funktion, blir patienten upprörd och irriterad. Mental förvirring och depression uppträder under denna fas av sjukdomen.

Hallucinationer

Patienten börjar hallucinera när hjärnan är infekterad av rabiesvirus.

Smärta i benet och spasmer

När sjukdomen fortskrider , erfarenheter patienten muskelspasmer och en förlust av kontroll över kroppens funktioner. Smärta och spasmer brukar börja i underbenen, enligt Penn State College of Medicine.

Koma och död

Enligt Penn State College of Medicine, inom tre till 20 dagar efter det att symtomen börjar, koma och död följer . Rabies måste behandlas i tid innan viruset når hjärnan för att undvika dessa symptom och död. Om virus upptäcks tidigt kan det behandlas och elimineras innan det når hjärnan och orsakar symtom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.