tecken och symtom på bältros hos äldre patienter

Bältros eller herpes zoster, orsakas av vattkoppor viruset, och alla som har haft vattkoppor är i riskzonen för att utveckla sjukdomen. Enligt American Academy of Dermatology, ungefär 20 procent av människor som får vattkoppor kommer också att ha bältros någon gång i sitt liv. Bältros kan uppstå i alla åldrar, men det är vanligare hos individer över 50 års ålder.

Läge

Bältros brukar manifesteras på bålen, men kan uppträda var som helst på kroppen, inklusive armar, ben och ansikte . När bältros visas på bålen, symptomen uppträder vanligtvis på bara sida av kroppen. Individer med bältros i ansiktet bör söka läkarvård för behandling, som ögonskada och tom blindhet kan förekomma.

Smärta och domningar

brännande känsla, smärta, domningar och känslighet i huden är oftast de första symptomen uppstår. När smärtan är mild, kan ett svalkande dopp eller kalla kompresser erbjuda hjälp. Men när smärtan är intensiv och stör det dagliga verksamhet kan smärtstillande förskrivas.

Utslag

en hudreaktion uppträder oftast flera dagar efter de första symtomen på bältros uppenbart. Ett utslag som börjar som ett rött band på huden där känslighet eller smärta uppstår. Den rodnad blir så småningom till en upphöjd utslag med vätskefyllda blåsor som gråter och skorpan över. Inte alla utvecklar utslag med bältros, men när ett utslag inträffar verkar det oftast på bara ena sidan av kroppen.

Klåda

Klåda är ett vanligt symptom på bältros, och klåda kan uppstå långt innan ett utslag utvecklas. Man bör undvika repor, som sekundära infektioner kan uppstå. Calamine lotion och över disk antihistaminer kan användas för att lindra mindre klåda.

Influensaliknande symtom

Personer lider med bältros kan uppleva influensaliknande symtom eller en allmän känsla av obehag. Huvudvärk, feber, frossa och orolig mage är vanliga besvär. Influensaliknande symtom uppträder vanligtvis under de tidiga stadierna av en bältros och kan misstas för en förkylning eller influensa.

Återkommande smärta

Bältros vanligtvis försvinner inom ett par veckor efter det att symtomen först verkar vara. Men vissa tycker att smärtan fortsätter långt efter det att hudutslag och andra symtom är borta. Återkommande eller ihållande smärta efter bältros är symptomatiskt för postherpetisk neuralgi, och American Academy of Family Physicians uppskattar att en av fem personer som lider med bältros kommer att utveckla sjukdomen. Postherpetisk neuralgi kan pågå i flera månader, och beslag medicinering, antidepressiva eller receptbelagda styrka smärtstillande kan användas för att kontrollera smärtan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.