Hur mörka fläckar ligger på huden?

Mörka fläckar på huden, som tekniskt kallas hyperpigmentering, är vanliga, särskilt i åldrande hud och hud som har upplevt en kraftig solexponering. Medan oftast ofarliga, bör eventuella nya eller förändrade fläckar bli undersökt av en hudläkare för att upptäcka förstadier till cancer och cancerceller

Funktioner

Mörka fläckar varierar i storlek, form, mängd och skugga, och är ett resultat av en ackumulering av melanin (det bruna pigment som ansvarar för normal hudfärg) i huden. Hyperpigmentering kan förekomma i alla typer av hud.

Solexponering

Solexponering är den vanligaste orsaken till mörka fläckar på huden, eftersom melanin naturligtvis absorberar solens ultravioletta ray energi. Solskador kan realiseras under hudens yta, och inte blir synliga förrän år efter exponeringen.

Aging Skin

Åldrande hud blir allt tunnare och svagare, och mörka fläckar ofta uppträder i form av åldersfläckar, fläckar sol och leverfläckar. Dessa fläckar syns solskador som har uppstått under hudens yta, och inte i själva verket orsakas av det naturliga åldrandet.

melasma

melasma är en relativt vanlig hudsjukdom som kännetecknas av brun och grå fläckar på de mest solexponerade hudområden, som ansikte och hals. Detta villkor är starkt förknippad med graviditet. Fläckarna är bara en kosmetisk fråga, och försvinner på egen hand, om den inte behandlas.

Acne och skadad hud

hudåkommor såsom akne kan lämna bakom mörka fläckar efter tillstånd försvinner. Skador på huden, som brännskador och sår, kan också orsaka hyperpigmentering som kan blekna med tiden eller förvärras med solexponering.

Förebyggande /Lösning

Solskydd är avgörande för att förebygga hyperpigmentering, särskilt hos ljushyade, fräknig individer. Kosmetiska behandlingar minska mörka fläckar omfattar kemisk peeling, microdermabrasion, receptbelagda krämer och laserbehandling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.