laterala miniscus skada råd

En av de vanligaste knäskador händer med mediala eller laterala menisken. De är också kända som trasiga brosket. Lateral meniskskador orsaka smärta i knäet, och det finns ofta svullnad. Det kan också orsaka knä för att låsa eller ge vika. Det finns några saker som kan göras för att hjälpa läkningsprocessen när en skada har skett

Lateral Menisk

menisken har en cirkulär form och fungerar som en stötdämpare. Den laterala menisken ligger på utsidan av knäet. Den är ansluten till ben av ligament. Enligt Dr Bradley S. Baker från Institutionen för ortopedisk kirurgi vid universitetet i South Dakota, meniscal tårar som är akut inträffar i 61 fall för var 100. 000. Generellt läker meniscal tårar som inte på egen hand. Om behandlingen inte leder till en lättnad och en återgång till en normal livsstil, är operation övervägas.

Lateral menisk skada

En lateral menisk skada oftast orsakas av en kombination av vridning i knäet samtidigt sätta tyngd på knäet. Det kan finnas en känsla av knäet fånga. Detta händer när en trasig skärva får in mellan benen och sedan räknar ut från mellan dem. Knäet låses när fragmentet inte fungerar sig ut mellan benen. Knäet kan inte helt böja eller räta när detta sker. Detta kan vara allt från några sekunder till veckor. När trasiga vävnader i menisken glida ur sin plats, den bakre musklerna slappnar orsakar knä ge vika.

Vad kan man göra

Baker rekommenderar att en enskild tillämpa en kylklamp eller en kall linda den skadade knä . Detta bidrar till att minska svullnad och blåmärken. Undvik aktiviteter som innebär att vrida samtidigt som gods, vilket kan orsaka mer skada. Avhålla sig från alla tunga lyft. Höj benet och vila ofta. Uppsök en läkare råd om övningar som hjälper främja läkning av lateral menisk skada. Medicinering är ofta en del av initial behandling vid trasiga brosket. Icke-steroida antiinflammatoriska medel minskar smärta och inflammation i de tidiga skedena av att försöka hantera en meniscal tår.

Förebyggande av återfall

När den laterala menisken skada har läkt, arbeta för att bibehålla styrka och flexibilitet i knäet. Alltid stretch före och efter fysisk aktivitet och motion. Arbeta för att undvika längre perioder av knäböjande, eftersom det lägger en betydande del av trycket på knäet. Upprätthålla en hälsosam kroppsvikt, som extra vikt ökar belastningen på knän bär.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.