vad är orsakerna till trigeminus neuropati?

Trigeminala neuropati, eller trigeminusneuralgi, är ett oerhört smärtsamt tillstånd som kännetecknas av störningar i trigeminusnerven, som levererar känsla i ansiktet och hårbotten. Mayo Clinic säger trigeminusneuralgi drabbar kvinnor oftare än män

Fakta

trigeminusnerven sträcker sig från skallbasen, och har tre huvudgrenar som försörjer olika delar av ansiktet. Neuralgi symtom kan uppstå i en eller flera av dessa grenar.

Orsaker

Den vanligaste orsaken till trigeminala smärta är direkt kontakt mellan trigeminusnerven och närliggande artärer eller vener, enligt Mayo Clinic. Andra möjliga orsaker är åldersrelaterad degeneration, tumörer, multipel skleros och andra sjukdomar som skadar nerven skyddande lager (myelin).

Symtom

trigeminusnerven smärta är typiskt plötslig och svår, och tenderar att påverka den ena sidan av ansiktet. Attacker är i allmänhet korta, men kan återkomma flera gånger så länge som veckor eller månader.

diagnos och behandling

trigeminusneuralgi symptom liknar ett antal andra villkor, och diagnosen kan vara svårt. Behandlingsalternativ inkluderar tricykliska antidepressiva, anti-krampframkallande, kirurgi, akupunktur, biofeedback och elektrisk nervstimulering, enligt det nationella institutet för neurologiska sjukdomar och Stroke.

Överväganden

I vissa fall kan orsaken till trigeminusneuralgi inte tydligt kan fastställas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.