När är en tumör på livmoderhalsen inte cancer?

Majoriteten av tumörer på livmoderhalsen är inte cancer. Enligt National Cancer Institute, endast 8,2 procent av kvinnorna i USA utveckla livmoderhalscancer. Det finns flera godartade utväxter som kan uppstå på livmoderhalsen, bl. a. polyper, cystor, muskelknutor och vårtor

Polyper

Cervikal polyper växer från slemhinnan i livmoderhalsen. Dessa utväxter är ofta smittade och så många kvinnor måste ta antibiotika efter deras polyper avlägsnas. Men när de avlägsnats, polyperna vanligtvis inte återvänder.

Cystor

Cervikal cystor är slem-fyllda utväxter. De normalt inte orsakar smärta eller andra symtom och inte kräver någon behandling.

Fibroider

cervikal muskelknutor utvecklas i muskelväggen i livmoderhalsen. De är svåra att ta bort utan att eliminera vävnad i det omgivande området.

Vårtor

Kondylom orsakas av humant papillomvirus (HPV). Dessa vårtor kan växa på livmoderhalsen och syns ofta som enda vit gupp eller som ett kluster av gupp. Enligt Centers for Disease Control (CDC), HPV stammar som orsakar genitala vårtor är inte samma slags ansvar för livmoderhalscancer.

Pap och bäcken

Mayo Clinic säger med regelbundna cellprov och bäcken tentor kommer hjälp upptäcka avvikelser i livmoderhalsen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.