vad är skillnaden mellan heberdens & reumatoid artrit?

En medicinsk upptäckt som gjordes i den 18: e talet är fortfarande lyckas samla uppmärksamhet i det medicinska samfundet idag. Heberden noder, uppkallad efter Dr William Heberden, har blivit ett kännetecken för artros drabbade. Reumatoid artrit drabbade upplever också svullnad klumpar i samma leder som påverkas av Heberden-talet, men knölar är inte samma

Definition

Heberden noder är beniga knölar som utgör den sista gemensamma på fingrarna, närmast nageln. Medicinenet. com säger knölen faktiskt bildas från benig sporrar och brosk.

Betydelse

Heberden noder förekomma hos personer med artros. Patienter med reumatoid artrit upplever också företag svullnader som liknar varandra, men de orsakas av kronisk inflammation skada ben och brosk i leden.

Effekter

Heberden noder är ansvariga för fingertopparna blir vridet eller sned . De kan också orsaka förlust av funktion i fingrarna.

Behandling

Eftersom noderna bildas av brosk och ben, ofta det enda behandlingsalternativ är antiinflammatoriska för att minska smärta och svullnad. Om noderna orsaka cystor att bilda, då kirurgi kan vara det enda alternativet.

Missuppfattningar

En del tror noderna är en allmän effekt av artrit. Det finns en bestämd skillnad, dock. Heberden noder endast diagnostiseras hos patienter med artros, inte hos patienter med reumatoid artrit. Slutligen Heberden noder inte själva ett villkor. De är en följd av artros.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.