tecken på svamp i naglar

svampinfektioner i spiken kan vara ointressant, svår att behandla, och kan även vara smärtsamt om de tillåts att sprida sig. Svampar förökar sig i varma, fuktiga miljöer, vilket gör svampinfektioner i tånaglar vanligare. När en infektion har inträffat, är det viktigt att konsultera en läkare för behandling, som fortsatt infektion kan orsaka spiken falla sönder eller faller av.

Om

Svampinfektioner i nageln orsakas vanligen av en grupp svampar kallas dermatofyter, men kan orsakas av mögel eller jäst också. Svampen in spik genom minimala nedskärningar i huden eller en öppning mellan huden och nageln. Omklädningsrum, duschar och fuktiga varma strumpor är alla främsta område för svampar att frodas.

Första symptomen

Det första tecknet på att det kan finnas en svampinfektion i spik är en liten vit eller gul fläck på spiken, oftast i toppen på spiken. Observera att små vita fläckar kan uppstå efter skador på nageln, men fläckar orsakade av svamp som normalt inträffar närmare toppen på nageln och inte i mitten av nageln. Svampinfektioner kan vara smittsam, men endast genom kontinuerlig hud-mot-hudkontakt.

Symtom på infektion

Tecken på att en svampinfektion har spridit inkluderar spikar som visas gulaktigt eller tråkig, förvrängda, sönderfallande eller tjocknat. Om nageln har separerat något från huden på grund av infektionen, kan skräp bygga upp under nageln, vilket ger en mörkare färg. Det kan vara smärta eller obehag, speciellt om spiken är att separera från huden.

Behandling

Se en läkare vid de första tecknen på spiken infektion, eftersom infektionen kan spridas och orsaka skador väntan på behandling. Läkare kan förskriva en oral antimykotisk medicinering, en aktuell antimykotisk salva eller polska, eller ens kirurgi om skadan är omfattande. Kontakta alltid läkare vid eventuella frågor. Observera att antimykotisk behandling kan ta upp till nio månader att arbeta för att det tar så lång tid för en spik att växa ut och en frisk att ersätta det.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.