hur sjuksköterskan sår

Omvårdnad ett sår är ett förfarande som inte ska tas på allvar. Skärsår, skrapsår eller punktering in i huden kan inte se att olycksbådande, men utan ordentlig vård, kan förvandlas till en infektion. Rengöring av smuts ur ett sår och hålla smuts borta från det är nyckeln till att minska risken för infektion. När du vet det korrekta förfarandet för att ta, omvårdnad ett sår är inte så svårt
1.
Blöt en trasa med kallt vatten och badda försiktigt på såret. Använd inte tvål i såret eftersom det kan irritera det skadade området.
2.
Ta bort all smuts kvar i såret med pincett doppad i tvättsprit. Ta bort all smuts minskar risken för infektion. Se din läkare om du inte kan ta bort all smuts från såret.
3.
Rengör smuts på omkringliggande huden med trasa och en mild tvål. Detta håller bakterier kommer in i såret.
4.
Applicera en antibiotisk salva i såret, till exempel Neosporin eller Polysporin. Det antibiotikum sätter en skyddande sköld från bakterier på såret och håller såret mjukt så det kan läka lättare.
5.
Applicera en bandage eller förband att täcka såret. Bandaget bör fullt täcka såret, men bör vara löst över såret. Du vill att bandaget för att skydda såret från skadliga bakterier, men du behöver också luft på såret för att snabba på läkningsprocessen. Byt förbandet åtminstone dagligen för att säkerställa det alltid finns en ren täcker över såret.
6.
Kontakta din läkare om såret blir inflammerat eller rodnad uppstår på huden runt såret som infektion kan ha skett.

tips och varningar


 • Mayo Clinic rekommenderar att få en stelkrampsspruta var 10 år. Fem år efter att ha fått en stelkrampsspruta du också kan ha nytta av få ett skott stelkrampsförstärkare.

 • Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

  Redaktör: Katarina Hovenas
  Nyheter redaktör: Susanne torshall

  Kundservice: Maria Johansson,
  Pia Hall

  Tel: +46 98 00 00 01
  Fax: +46 98 00 00 02

  © Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.