tecken och symtom på ägg matförgiftning

Ägg är en populär frukost mat, och de utgör en viktig del av andra rätter som paj och många efterrätter. Även ägg har ett högt näringsvärde, de är också mycket ömtåliga. Om förorenat med bakterier kommer ägg utlösa ett fall av matförgiftning, vilket leder till kramper i buken och andra obehag.

Process för kontaminering av ägg

Även när ett ägg skal är obruten, bakterier som salmonella kan finnas, ställa in scen för ett fall av matförgiftning. En höna lägger ägg genom samma del av hennes kropp som eliminerar avfall, och detta gör det möjligt för bakterier att vara på osprucken skal av ett ägg. Ägg kan också bli smittade på grund av bakterier inuti hönans äggstock. Detta kan förorena ett ägg innan skalet former.

Egg Matförgiftning Tecken och symptom

Matförgiftning orsakad av dåliga ägg kommer att resultera i symptom som liknar andra former av matförgiftning. Den allmänna lista över potentiella sjukdomar inkluderar illamående och huvudvärk. Specifika symptom varierar beroende på vad smittade de dåliga ägg. Till exempel att äta ägg som har befläckat av salmonella kan utlösa magkramper, diarré, feber och kräkningar som varar från två till sju dagar. Symptomen kan uppträda inom sex till 48 timmar efter att de ätit smittade ägg. En annan typ av förorening, Staphylococcus aureus kan orsaka magkramper, illamående, kräkningar och diarré som varar en dag eller två, med symptom ytbeläggning upp till åtta timmar efter maten. Andra potentiella tecken på matförgiftning inkluderar problem med att tala eller svälja, förlamning som sprider sig genom kroppen, blodig diarré, frossa, värk i kroppen och synproblem, såsom dubbelseende eller en plötslig oförmåga att se klart.

Behandling och förebyggande

Uppsök läkare snabbt om du upplever allvarliga symtom. Annars hålla dig släckt är en viktig del av behandlingen vid matförgiftning orsakad av ägg. Klunk vatten eller annan dryck för att ersätta förlorad vätska och elektrolyter. Du kan också överväga att ta en over-the-counter medicin för att lindra symptomen av diarré eller lösa en orolig mage. För att undvika matförgiftning orsakad av dåliga ägg bör du alltid köpa ägg från en kyld mejeri fall, ta med dem hem direkt och hålla dem kylda. Håll dig borta från alla ägg som är out-of-date eller har spräckt skal. Under matlagningen hålla råa ägg separat från andra livsmedel och grundligt koka ägg innan du äter dem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.