vad är kalciumoxalat?

Kalciumoxalat är en förening som ibland bildas i njurarna eller urinen som en följd av vissa kost-och kemiska faktorer. Det är en viktig komponent i bildandet av njursten

Fakta

kalciumoxalat formation vanligen börjar med förekomsten av förhöjda mängder kalcium i blodet, enligt Urologi Channel. Njurarna tar bort detta kalcium från blodet och en uppbyggd av detta mineral i njurarna kan orsaka att kombinera med oxalat, ett ämne som produceras i levern och som finns i vissa livsmedel.

Hög Oxalat Foods

Nationella Njur-och urologiska sjukdomar information clearingorganisationer (NKUDIC) listar livsmedel med höga mängder oxalsyra som inkluderar rödbetor, spenat, rabarber, vetegroddar, jordnötter, okra, sötpotatis och choklad.

ytterligare källor

Mayo Clinic och den NKUDIC listan ytterligare källor av oxalat eller kalcium koncentration som innehåller vissa ämnesomsättningssjukdomar, höga intag av vitamin D, intestinal bypass operation och skapandet av ett uppsåtligt öppning mellan en orgel och hudens yta (stomi operation).

Överväganden

NKUDIC konstaterar att livsmedelsråvaror inte verkar att öka nivåerna av njursten om inte en individuell annars mottagliga för njursten.

Ytterligare saker att tänka

Kalcium kan också kombinera med fosfat till form kalciumfosfat njursten, noterar Mayo Clinic.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.