vad gör kortisol och testosteron har gemensamt?

Akin att finjusteras maskiner, mänskliga kroppar är beroende av idealiska förutsättningar för att hålla dem i trim. Genom att förmedla en känsla av välbefinnande i kroppen, garanterar rätten kortisol att testosteron förhållande topp psykiska och fysiska prestationsförmågan

Kortisol

Producerad av binjurebarken, spelar kortisol viktiga roller av glukosmetabolismen och immunsystemet reglering. Utöver har kortisol en skadlig effekt på hälsan.

Testosteron

huvudsakligen från Leydig celler i testiklar manliga och kvinnliga äggstockar, binjurar producerar även små mängder av testosteron. Bland många viktiga funktioner, hjälper testosteron med utvecklingen av fortplantningsorganen hos män och bygga ben och muskelmassa hos kvinnor.

Likheter

Både kortisol och testosteron faller under kategorin av steroidhormoner. Steroidhormoner stödja och hjälpa flera viktiga fysiologiska funktioner i kroppen.

Betydelse

Stress påverkar den ömtåliga balansen mellan kortisol och testosteron. Som kortisol ökar till följd av stress och ångest, testosteron minskar i motsvarande mån. Kronisk hög kortisolnivåer lämnas därhän kan hindra normal tillväxt och reproduktiv processer genom att undertrycka testosteronnivåer under lång tid. Dessutom kan en hög kortisol till testosteron förhållande leda till livshotande tillstånd såsom hjärtsjukdomar.

Överväganden

Testosteron, en anabol steroid bygga muskelmassa och stöder fortplantningsförmågan. Över, kortisol, gör en katabol steroid motsatsen, det försvagar muskler och minskar möjliga prestanda.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.