MDI vs nebulisatorn

Nebulisatorer och dosaerosoler eller inhalatorer, är medicintekniska produkter används för att leverera läkemedel till patienter med astma eller andra luftvägsbesvär, såsom emfysem eller kronisk obstruktiv lungsjukdom. Astma är en allvarlig sjukdom i luftvägarna som resulterar i blockerade eller trånga luftvägarna, vilket kan orsaka andningssvårigheter, hosta och andningssvårigheter. De flesta patienter med astma har en föreskriven medicinering administreras via en nebulisator eller ett MDI för behandling av akuta astmaattacker. Vissa patienter använder också nebulisatorer eller en inhalator dag för att motverka symtomen och andningssvårigheter.

Storlek

inhalatorer är mycket mindre än nebulisatorer. Inhalatorer kan lätt plats i fickan, handväskan eller liten väska. Men eftersom de är små kan de lätt att tappa bort. Samtidigt nebulisatorer är större och skrymmande än inhalatorer och är inte lika lätt att resa med. De flesta sprayflaskor drivs med el, men det finns några batteridrivna modeller som är enklare att resa med.

Hur en MDI fungerar

inhalatorer liknar små sprayburkar. Patienter plats i ena änden av inhalatorn i munnen och tryck ner på den lilla kapseln att leverera en dos av medicin som liknar en puff av luft. De läkemedel inhaleras för att hjälpa behandla luftvägsbesvär.

Hur en nebulisatorn fungerar

En nebulisatorn fungerar genom att skapa en dimma som innehåller de läkemedel som behövs för att behandla luftvägsbesvär. Dimman kan inhaleras genom en ansiktsmask som bärs utanpå mun och näsa eller ett språkrör hålls framför munnen och näsan.

Inhalator Fördelar

inhalatorerna är lätt för patienter med astma att bära med sig, vilket gör dem ett bekvämt val för människor som är upptagna och aktiva eller vars astma tenderar att sättas igång med träning eller annan fysisk aktivitet. Dessutom kan en uppmätt dos inhalator administrera enkelt en dos en medicin på bara några sekunder, snabbt bidra till att förbättra andningen villkor. Men eftersom de är små de är lätta att tappa bort. Det rekommenderas ofta att människor som använder en inhalator ha en på områden där de är lätta att ta sig till och sannolikt kommer att behöva dem, till exempel en ryggsäck eller väska och bilen.

Nebulisatorn Fördelar

En nebulisatorn är ofta det bästa valet för små barn, som kan ha större problem med hjälp av en inhalator. I själva verket är de flesta astma och luftvägssjukdomar droger inte normalt föreskrivs att administreras via inhalator tills barnen är ca 6. En nebulisatorn är enkelt även för små barn att använda eftersom allt de behöver göra är att bära en mask eller hålla ett språkrör framför deras mun och näsa. En potentiell nackdel är att det normalt tar ungefär fem eller 10 minuter för alla läkemedel som skall administreras. Eftersom de är nödvändiga för behandling av många luftvägsbesvär, planer många sjukförsäkring några eller alla av kostnaden för att köpa en nebulisator. Kontrollera med ditt försäkringsbolag för mer information.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.