är hep c smittsam efter behandlingen?

Hepatit C virus (HCV) är mycket smittsam och orsakar allvarliga och permanenta skador på levern. Inget botemedel har konstaterats för HCV, och tillståndet kan vara smittsam för livet, även efter behandling

Icke-kronisk HCV

. För omkring 15 med 25 procent smittade av människor, kommer HCV framgår kroppen permanent och utan behandling. Denna form av HCV smittar inte efter det klarnar.

Behandlingar för HCV

antivirala läkemedel, t. ex. interferon och ribavirin, används för att behandla vissa fall av HCV. Behandlingen bör diskuteras med en läkare som är specialiserad på vård av patienter med HCV.

Sjukvårdspersonalen

Människor som arbetar inom hälso-och sjukvårdsområdet bör vara extremt försiktig när man arbetar med patienter med HCV. De flesta fall av smitta i vården branschen genom nålen petar och få plaskade i ögat med blod.

I gemenskapen

Även HCV inte kan fångas genom casual kontakt, kan däremot infektionen överföras via smittat blod även efter behandling. Detta sker genom att dela nålar i narkotikamissbruk, dela tandborstar, dela rakhyvel, utsätts för mensblod och sällan genom sexuell kontakt.

Torkat blod

Hepatit C kan överföras genom torkat blod i upp till 4 dagar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.