Vad är normal t3 & t4 blodprov avläsningar?

T3 och T4 är sköldkörteln hormoner som reglerar ämnesomsättningen och andra kroppsfunktioner. Laboratorietester bestämma halten av dessa hormoner i kroppen för att hjälpa till att diagnostisera Sköldkörtelrubbningar

Sköldkörtelhormoner

Sköldkörteln använder jod att göra tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3). Hypofysen frigör sköldkörtel hormon (TSH) för att förmå T4 och T3 produktionen i sköldkörteln.

Tester

Vanliga tester som mäter mängden av T3 och T4 innebära blodprover som avgör serum T3 och T4 nivåer och radioimmunoanalys (RIA) för patienter som inte tar tyroideahormoner medicinering.

T4

Enligt University of Michigan Health System, det normala spektrumet av T4 är 5-13,5 mikrog per deciliter. Om nivån på T4 är högre, då sköldkörteln producerar för mycket hormon eller dosen av tyroideahormoner medicin är för hög. En lägre nivån indikerar minskad sköldkörtelfunktion eller av dosen tyroideahormoner medicin är för låg.

T3

Det normala intervallet för T3 är 100-200 nanogram per deciliter, vilket motsvarar 0,1-0,2 mikrogram per deciliter. En högre nivå av T3 kan tyda på hypertyreos, Graves sjukdom, eller möjligen sköldkörtelcancer. Lägre T3 kan tyda på hypotyreos eller Hashimotos sjukdom. Leversjukdom och graviditet orsakar artificiellt höga T3 värden.

Överväganden

Östrogen och vissa mediciner kan påverka nivån av T3 och T4 i blodet. En kombination av test kan mer exakt identifiera tyreoidearubbningar än ett test.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.