Varför finns det blåsor på munsår?

Orsak

För att förstå varför Munsår kan uppstå blåsor, måste man förstå var det är de kommer ifrån och vad som orsakar sjukdomen. Munsår (även kallat feber blåsor) är faktiskt ett resultat av herpes simplex 1-virus. De flesta människor kommer att utsättas för detta virus innan de är 10 år gammal, och simplex 1-virus är en som stannar i kroppen på permanent basis. Den första infektionen brukar inte innebär munsår, men kommer istället innebära en feber, värk, svullna lymfkörtlar, eventuella blåsor och sår bildas i munnen. Denna första infektion varar mellan 10 till 14 dagar och sedan symptomen försvinner.

Omaktivering

När en person utvecklar munsår runt munnen det beror slumrande delar av herpes simplex-virus har blivit aktiva igen. Viruset är fortfarande vilande i en nerv som ligger i kinden. När viruset blir aktivt igen det får resa ner nerven till huden där den kommer att bryta ut i ett munsår. I vissa fall munsåret kommer helt enkelt vara ett öppet sår, eller kan bygga upp under huden att bilda en obehaglig, ömma punkten. Dessa sår brukar visas på läpparna, nära näsborrarna, eller ibland inne i munnen.

Blåsor

kroppens naturliga reaktion att slåss mot ett virus kan orsaka blåsor bildas. När vita blodkroppar upptäcka en infektion då de börjar att attackera den och den omgivande vävnader. Detta kan leda till smältning av vävnaden i en gul, klibbig substans som kallas pus. Om pus bygger upp under ett munsår, kan det svälla upp under huden som en bubbla och bildar en blåsa. Om detta blister är dök då flytande viruset och vävnad kommer att läcka ut och lämna feber blister som ett öppet sår. Men om kroppens reaktion angriper viruset allvarligt blåsor kan inte bilda. Det beror mycket på individen, styrkan i deras immunförsvar och styrkan i den herpes simplex reaktion.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.