hjälp för spinal stenos

Spinal stenos är förträngning av länd-och halsrygg. Detta orsakar tryck på ryggmärgen eller spinal nerver. Många människor med detta tillstånd lider av domningar och kramper i ryggen, till rumpa, lår, vader, nacke, axlar eller armar, förutom känslan allmän svaghet i ben eller armar. I vissa fall kan du inte kan balansera eller ens gå ordentligt. Det finns dock både icke-invasiva och kirurgiska alternativ som kan bidra till att korrigera detta problem

ej kirurgiska behandlingar

Din läkare kommer att erbjuda ett icke-kirurgisk val att korrigera dina spinal stenos innan du gör något invasiva procedurer. Det första alternativet är oftast sjukgymnastik, som arbetar för att bygga upp din styrka och uthållighet samt upprätthålla ryggraden flexibilitet. Sjukgymnastik för spinal stenos består normalt av en uppsättning av övningar som du gör för upp till tre månader. Utöver detta kan din läkare ge råd eller ordinera icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) för att lindra smärta och inflammation. Andra smärta läkemedel såsom paracetamol och Tylenol kommer att hjälpa till att kontrollera smärtan, men inte inflammationen. I fall av svår smärta, kan du välja att få en epidural injektion av kortikosteroider för att undertrycka inflammation som orsakar smärta.

Du kommer också att åläggas att vila ymnigt för att minska smärta och svullnad, och se till att du har några milda övning i mellan vila. Iklädd en ryggstöd kan hjälpa enormt att kontrollera smärta som uppstår vid rörelse. En ryggstöd eller korsett hjälper till att stödja ryggraden, och det fungerar särskilt bra för personer med svag magmusklerna eller en degeneration av någon del av ryggraden.

Decompressive Laminektomi

De viktigaste målen för kirurgiska ingrepp för att korrigera spinal stenos är att upprätthålla integritet och styrka i ryggraden, samtidigt avlasta ryggmärgen. Den inledande driften är vanligtvis en decompressive laminektomi. Vid detta förfarande bort kirurgen lamina --- den bakre delen av ben i din ryggradskanalen. Bladskivan tas bort för att öppna upp utrymme för nerverna, och även ta bort eventuella ben sporrar eller spruckit skivor.

Laminektomi är guidas genom en snitt i ryggen och anses vara en öppen kirurgi, men i vissa fall att kirurgen kan utföra proceduren via keyhold kirurgi (laparoskopi). Det senare kräver stor skicklighet och precision på uppdrag av kirurgen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.