hur man talar med personer som har demens

När du håller en konversation med någon som har demens, måste du prata med honom annorlunda än du skulle i en normal konversation. Det sätt du presenterar dina frågor: skillnaden mellan att få något svar och besvaras. En sak som du aldrig vill göra är att tala ner till den person som med bebisspråk. Den person som kan svara på frågor om du presenterar dem på ett sätt som är lätt för dem att förstå
1
Använd nyckelord för att hålla personen fokuserade på uppgiften. Till exempel om personen är tänkt att vara förband, säger, "Nu strumporna. " Säg inte: "Nu måste du sätta dina strumpor på fötterna. " Den person som vet var strumpor går, men han kan glömma vad han gjorde.
2.
Erbjudandet begränsas val snarare än öppna frågor. Till exempel "Vill du ett äpple eller en apelsin?" snarare än "Vad frukt vill du idag?" Gör inte personen med demens tänka på vad frukt finns.
3.
Vara direkt och rakt på sak. Lämna information med korta meningar och enkla ord. Till exempel, säg inte: "Min mamma tänkte på att ta dig till läkaren eftersom jag är upptagen den dagen. " En person med demens kommer inte att fånga det du sa. Säg, "Min mamma tar dig till läkaren. "
4.
Skapa kö kort för sådana saker som att ta medicin när personen vaknar upp. Rita en bild eller klippa ut en bild på någon att ta ett piller och limma fast den på kö kortet. Placera den vita kortet på nattduksbordet bredvid personens säng så hon kan se det och p-piller när hon vaknar.
5.
Använd visuella objekt att tala om för personen vad du behöver henne att göra. Till exempel, om du vill att hon ska gå med rullator, placera rollatorn framför henne och hjälpa henne upp. Om du vill att personen ska sopa golvet, visa honom med kvasten vad du vill att han ska göra som du säger det.

Tips och varningar


 • Besök en stödgrupp för att lära sig att kommunicera med människor som har demens.

 • Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

  Redaktör: Katarina Hovenas
  Nyheter redaktör: Susanne torshall

  Kundservice: Maria Johansson,
  Pia Hall

  Tel: +46 98 00 00 01
  Fax: +46 98 00 00 02

  © Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.