Hur är bältros & vattkoppor lika?

Vattkoppor och bältros har samma orsak, varicella zoster-virus (VZV). Dessutom har två villkor orsaka liknande symptom och kan behandlas med samma grupp av läkemedel mot virusinfektioner

Identification

varicella zoster-virus (VZV) orsakar vattkoppor vid första infektionen och sedan bältros senare i livet. VZV är en del av herpesviruset familjen och är i samma virala underfamiljen som de virus som orsakar munsår och genital herpes, enligt mikrobiologi och immunologi Online.

Funktioner

Efter vattkoppor Symtomen går upp, går VZV vilande i några av kroppens nervceller, aldrig helt att försvinna. Det är därför det kan blossa upp senare, vilket orsakar bältros.

Symtom

Båda villkoren leda till utslag och obehag. Utslagen av vattkoppor är kliande och ibland smärtsamma, medan utslag av bältros är mer smärtsamt. Bältros utslag också är begränsad till ena sidan av kroppen, medan vattkoppor utslag är spridda över kroppen.

Behandling

Behandling av bältros innebär vanligen användning av antivirala läkemedel, inklusive aciklovir, Valacyclovir eller famciklovir. Enligt Mayo Clinic är aciklovir används också ibland vid behandling av vattkoppor, och de andra två läkemedel kan användas för att behandla vattkoppor hos vuxna.

Typer

Förutom vattkoppor och bältros, VZV kan också orsaka ett tillstånd som kallas Ramsay Hunt syndrom, som orsakar mer allvarliga bältros-liknande symtom i ansiktet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.