Hur man sköter om en förälder KOL med slutskedet

Vårdar en förälder med KOL, eller kroniskt obstruktiv lungsjukdom, är hjärtskärande och stressande. Att veta att en förälders tillstånd har blivit så allvarlig att hon i slutet skede av KOL kan vara ännu mer känslomässigt dränerande. Viss kunskap av KOL, och hur det påverkar en patient vid slutet skedet kan hjälpa dig att ta hand om en sjuk förälder. Det kan också finnas tjänster för att hjälpa så att du inte behöver göra det ensam
1.
Förstå vad KOL är och hur det påverkar din förälder så att du kan bättre ta hand om henne. KOL gör det svårt för en person att andas, vilket orsakar syrebrist i alla delar av kroppen. Sjukdomen kan hanteras men kommer bli värre med tiden. Genom att ta hand om dina föräldrar under denna tid kan du hjälpa sakta sjukdomen och göra henne mer bekväm.
2.
Acceptera någon hjälp som erbjuds genom respit eller hospicevård. Om dina föräldrars läkare har förklarat att hon är i slutstadiet KOL, då kommer dessa tjänster sannolikt vara tillgänglig för dig. Med hjälp av professionell vård kan du lära dig vad som behöver göras och kunna ta pauser. Fråga dina föräldrars läkare om hospice eller avlösning som kan finnas tillgängliga.
3.
Monitor syre och medicinering behov. Under slutskedet kommer de flesta patienter har ett syretank, inhalatorer och /eller tablettbehandling. Håll dig uppdaterad på de mediciner som behövs och när föreskrifterna kommer att behöva fyllas på så att din förälder inte tar slut.
4.
hålla huset rent och dammfritt. Med KOL kommer din förälder har svårare att andas när de utsätts för lungorna irriterande som damm eller ens starka parfymer.
5.
Hålla luften din förälder andas varmt och skönt. Kall luft kommer att begränsa lungorna och gör andningen svårare. Om du tar henne ute på en kall dag har hon bär ansiktsmask över hennes näsa och mun som kommer att värma upp luften hon andas.
6.
Ange ditt förälder med böcker, tidningar , tv-fjärrkontrollen och snacks eller dryck inom räckhåll. I slutskedet av KOL, kommer din förälder sannolikt inte har energi att röra sig mycket och kommer att uppskatta att ha något att göra.
7.
Uppmärksam på tecken på depression i din förälder. Personer med allvarliga fall av KOL ofta blir deprimerade eftersom de är oförmögna att delta i aktiviteter eller ens göra grundläggande saker, som gör lunch. Prata med dina föräldrars läkare om du känner hon är deprimerad.
8.
Fyll kylen och frysen med färdiga att äta eller mikrovågssäker måltider. Din förälder kommer sannolikt inte ha styrkan att fixa ens en smörgås och kan hamna hoppa över måltider utan hjälp matlagning.
9.
Besök ofta och uppmuntra andra familj och vänner att besöka. Din förälder kanske inte orkar gå till händelser eller besöka familj och kan bli isolerade. Besök från familj och vänner kommer att hjälpa hålla dem så aktiva som de kan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.