avvek nasal alternativ septum behandling

Enligt Mayo Clinic, utvecklar du en avvikit septum när den tunna väggen inuti näsan, den så kallade nässkiljeväggen är förskjutna åt sidan. Du kan vara född med en avvikit septum, men för det mesta en avvikit septum beror på en skada. Genom att följa din läkares rekommendationer om medicinering och behandling, tillsammans med egenvård i hemmet kan du minska symtomen av en avvikit septum

Symtom

En avvikit nässkiljeväggen kan orsaka obstruktion i en eller båda näsborrarna, och du har svårt att andas, liksom postnasalt dropp på baksidan av halsen.

Din näsa kan kännas torr, vilket kan resultera i näsblod.

Blockerade slem kan orsaka en sinus-infektion, med smärta i ansiktet och huvudvärk.

Septoplasty /näsplastik

Om din luftvägarna fortfarande är blockerad, din näsa är kroniskt inflammerad eller du lider frekventa näsblödningar, kan du behöva operation för att korrigera dina avvek nässkiljeväggen.

Under kirurgi, kirurg repositionerar nässkiljeväggen i mitten av näsan.

Under din septoplasty kan kirurgen utför också en näsplastik, som ändrar storlek eller form på näsan genom att justera om ben och brosk.

Efter operation många patienter inte längre har problem med luftvägarna eller näsblod, men om allergier är orsaken till näsan inflammation kommer kirurgi inte att lösa dina allergier.

Mediciner

Din läkare kan förskriva en avsvällande, som kommer att hålla dina luftvägar öppna och lindra en uppstoppad näsa. Decongestants kommer i tablettform eller som nässpray.

Följ läkarens anvisningar om användning av nässprayer, som ni kan utveckla ett beroende, och om du försöker sluta använda dem, kan symtomen förvärras.

Antihistaminer kan lindra en rinnande näsa, vilket är särskilt viktigt att avvikit nässkiljeväggen sjuka, för om slem blockerar redan minskat näsgångarna, kanske du lider av en sinus huvudvärk, eller postnasalt dropp.

Nasal band kan köpas på ett apotek. Dessa bandage-liknande band innehåller små plast fjädrar, som du placerar över näsryggen. Även nasala band inte kommer att ha en effekt på din avvikit nässkiljeväggen, kommer de att hjälpa näsborrar att öppna bredare, så du kan andas lättare.

nasal bevattning

nasal bevattning hjälper tvätta ur fångade partiklar från näsan och hjälper till att hålla slemhinnan i näsan fuktig.

Du kan använda ett kommersiellt saltlösning, eller blanda din egen lösning hemma. Att blanda en saltlösning som har en salthalt som liknar din kroppsvätskor, använd 1 /4 tsk. salt, åtta oz. varmt vatten, och u00BC tsk. bakpulver.

En neti potten ser ut som en tekanna, men har en konisk spets i slutet av pipen, som du kan fylla med lösning och lägg in i näsan, eller så kan du använda en spruta.

nasal bevattning Instruktioner

Stå över handfatet med huvudet sänkt, för att hindra vatten från att droppa på dig eller på golvet.

Vrid nacken åt sidan, så att näsborren på den sidan är nere.

Häll lösningen från din container i den näsborre som är förhöjd. Lösningen kommer att flöda ut ur de lägre näsborre, och i vasken.

Snyt dig försiktigt bort eventuell kvarvarande fukt, än att upprepa med den andra näsborren.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.