bältros förklaring

Bältros (herpes zoster) är en sjukdom som orsakas av samma virus (varicella zoster) som orsakar vattkoppor. Bältros är ett smärtsamt utslag som har vätskefyllda blåsor. Det kan ta upp till 30 dagar

Historia

Om en person har haft vattkoppor, kan viruset leva vilande i kroppen under många år. Om det blir aktiv igen, normalt senare i livet, kommer viruset orsakar bältros. Bältros kan uppträda när som helst utan förvarning. Det finns inget sätt att förutsäga huruvida en person kommer att få bältros eller hur allvarlig den blir.

Statistik

De flesta vuxna (9 av 10) har haft vattkoppor. Enligt Centers for Disease Control and Prevention, cirka 1 miljon fall av bältros inträffar i USA varje år. Nästan hälften av de drabbade är 60 år eller äldre. 1 av 2 personer som lever i 85 år kommer att utveckla bältros.

Identifiering

Bältros kan visas var som helst på kroppen. Innan man får utslag, det är en brännande, klåda eller stickningar i det område där utslag bildas. Några dagar senare, utvecklar en svidande utslag. Utslagen visas normalt på endast en sida av kroppen. Andra symtom är feber, huvudvärk, frossa och illamående.

Komplikationer

Som någon sjukdom, har bältros kan bli allvarliga. Men inte alla fall är allvarliga. Komplikationer som kan uppstå på grund av bältros är: ärrbildning, bakteriella hudinfektioner, minskning eller förlust av syn eller hörsel, förlamning i ansikte, muskelsvaghet och postherpetisk neuralgi (PHN). PHN är långsiktig nervsmärta som kan pågå i månader eller år.

Behandling

svårighetsgrad och duration av bältros kan minskas genom att omedelbar behandling med antivirala läkemedel. Dessa läkemedel kan också förhindra PHN. Andra behandlingar av PHN är steroider, antidepressiva, antiepileptika och aktuella ämnen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.