hur man lever med en permanent stomi

En stomi är en kirurgiskt skapad öppning som förbinder en del av tarmen eller urinröret på utsidan av kroppen för avfallshantering. I vissa fall är stomin tillfällig, skapade så att de resterande vävnader kan få tid att läka. I andra fall, om sjukdomen är omfattande eller om du har förlorat normal funktion av tarmen, är stomin permanent. Att leva med en permanent stomi kan vara bekvämt, och erbjuder dig ökad frihet och mer robust hälsa

leva ditt liv


1.
Ta dig tid att anpassa sig att leva med en stomi. Med tiden kommer du att få kunskap om livsmedel som orsakar dig ökad produktion eller gas, frekvensen av att tömma påsen systemet och alla de saker du kan göra.
2.
Anta en hälsosam kost och njuta av mat. Mat kan påverka produktionen för din stomi, men med några enkla steg kan du avnjuta någon meny till fullo med tillförsikt. Var noga med att äta regelbundet och dricka tillräckligt med vätska. Grundligt tugga maten för att hjälpa nystartade matsmältningen, och bara prova en ny mat på en gång. Det kan finnas vissa livsmedel som kommer att ge dig ett problem, men du bör enkelt kunna identifiera dem.
3.
Ägnar sig åt fysisk aktivitet. Om du älskar att simma, åka skidor, spela tennis eller jogga, gör det! Kontrollera med din läkare eller sjuksköterska så att du inte har några begränsningar och sedan gripa tillfället. De flesta läkare kommer dock rekommendera att du undviker kontakt sporter som brottning eller boxning på grund av risken att skada stomin.
4.
återupptäcka glädjen av kön. Om du är en vuxen med en stomi, det betyder inte att du har tagit ett löfte om celibat. Meddelande kommer att vara avgörande för att öka intimitet och acceptera stomin. Prata med din partner och lära sig att acceptera din egen kropp, stomi och allt. Före en sex, tömma påsen. Det finns mindre påsar på marknaden samt speciellt konstruerade Underkläder som kan täcka det om du känner dig obekväm.
5.
Travel. Du är inte begränsad av din stomi, bara av din fantasi. Var noga med att packa massor av stomi leveranser, både i ditt handbagage och checka in bagage. Minska dina hinder i förväg hemma för att slippa försöka smuggla stomin sax ombord på planet. Var extra leveranser med dig ifall de inte finns tillgängliga på din destination, och föra dokumentation av ditt behov av stomi leveranser, om säkerhet behöver det.

Tips och varningar


 • Hitta en stomi apparat som är bekväm och passar med din livsstil. Det finns en-och två-bit system till förfogande, vilka båda har utmärkt lukt kontroll.
 • Ta hand om huden runt stomin (peristomal huden). Det är oftast täckt av antingen hudbarriären eller lim som en del av stomi systemet och kan bli irriterad över tiden. Om huden blir skadad, kommer barriären eller lim vara svårare att fästa. När du byter din stomi, tvätta och torka din peristomal hud.

 • Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

  Redaktör: Katarina Hovenas
  Nyheter redaktör: Susanne torshall

  Kundservice: Maria Johansson,
  Pia Hall

  Tel: +46 98 00 00 01
  Fax: +46 98 00 00 02

  © Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.