hur man ska tolka DEXA resultat

DEXA eller Dual Energy Xray Absorptionmetry, är ett test som visar patientens bentäthet. Detta test ofta används för att utvärdera patientens benförlust och att diagnostisera osteopeni eller osteoporos. Eftersom osteoporos är ansvarig för 1,5 miljoner frakturer i USA varje år, detta test ganska vanligt och har visat sig vara en god prediktor för benförlust. Nedan beskrivs de steg att vidta för att tolka dina DEXA resultat
1
dina testresultat kommer att ha bilder av. . vidtas skannar och tabeller med siffror i dem. Se nedan bilderna av scans, det är där du hittar kolonnerna med dina resultat
2
Notera den första kolumnen har en rubrik i Region. . . Den här kolumnen berättar vad en del av kroppen skannats in.
3.
Nästa kolumn ska ha en rubrik "BMD. " Som står för bentätheten. En poäng på 1,0 är bra. En poäng på +1 till -1 visar normal bentäthet. Alla nedan -1 till -2,5 visar osteopeni (låg benmassa). En poäng på -2,5 eller under visar osteoporos.
4.
nästa kolumn över kommer att ha en rubrik "T score" eller bara "T. " Detta är ett mått på din bentäthet jämfört med någon i 30-årsåldern. En poäng på 1,0 är bra. En poäng på +1 till -1 visar normal bentäthet. Alla nummer från -1 till -2,5 visar osteopeni. En poäng på -2,5 och nedan visar benskörhet.
5.
Kolumnen "Z värderingar" eller "Z" visar din bentäthet jämfört med någon i din egen ålder. Återigen är en poäng på 1,0 bra. En poäng på +1 till -1 visar normal bentäthet. Valfritt antal -1 till -2,5 visar osteopeni. En poäng på -2,5 och nedan visar benskörhet.
6.
Tala med din läkare om dina resultat. Endast din läkare kan berätta för dig vilka åtgärder att vidta för att hålla dina ben friska.

Tips och varningar


 • Om du är gravid, bör du inte ha detta test.

 • Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

  Redaktör: Katarina Hovenas
  Nyheter redaktör: Susanne torshall

  Kundservice: Maria Johansson,
  Pia Hall

  Tel: +46 98 00 00 01
  Fax: +46 98 00 00 02

  © Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.