minskade nivåer av HDL

Kolesterol finns i två former, en "dålig" och ett "bra". HDL, eller high-density lipoprotein (HDL-C), är bra typ av kolesterol, av det slag du vill ha höga halter av-och om testresultatet visar att du har sänkta nivåer av HDL-kolesterol, är det en bra idé att förstå vad det betyder för din hälsa

Funktion

HDL tar bort det onda kolesterolet (LDL) från blodet genom att transportera det till levern. Levern processer då och tar bort kolesterol från kroppen. Personer med högre nivåer av HDL tenderar att ha mindre hjärtsjukdom.

Överväganden

Niacin-rika livsmedel som mejeriprodukter, fisk, ägg och nötter bidrar till att öka kroppens nivå av HDL. Genetik bidrar också till HDL-nivåer, och kvinnor naturligtvis har mer HDL än män.

Lågt HDL

En bra nivån av HDL är 60mg/dL eller högre. De med mindre än 40mg/dL anses ha lågt HDL

anledningar till minskat HDL

Det finns flera orsaker som har samband med låga HDL-nivåer. Diabetes typ 2, övervikt, dålig kost, rökning och inte tränar.

Lösning

Att höja HDL nivåerna görs oftast genom att behandla orsaken (er) av lågt HDL. Detta kan göras genom att behandla någon närstående medicinska tillstånd, förbättra kost och träning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.