hur man kan jämföra biverkningar av smärtstillande läkemedel

Smärtstillande mediciner kan vara mycket användbara för att lindra smärta och behandla symtom relaterade till olika sjukdomstillstånd, från magkramper till kronisk ryggsmärta. I allmänhet finns det två typer av over-the-counter mediciner: paracetamol och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID). Innan du använder en eller flera av dessa läkemedel är det viktigt att jämföra biverkningar av varje så att du nytta av medicinering och inte göra din kondition sämre
1.
Bestäm dina alternativ för smärtstillande läkemedel. De flesta är över disk, så du inte behöver ett recept. Det mest kända varumärket för paracetamol är Tylenol. NSAID inkluderar läkemedel såsom acetylsalicylsyra (Bayer), ibuprofen (Alvedon eller Motrin) och naproxen (Aleve). De flesta läkemedel kedjor har egna märken versioner av dessa läkemedel, vilket kan vara mycket billigare än kända varumärken och kära.
2.
Titta på drogen etiketter på varje läkemedel du överväger. Under punkten "VARNINGAR", leta efter eventuella biverkningar. Även leta efter möjliga interaktioner med receptbelagda eller receptfria mediciner du redan tar. Leta efter "Aktiv substans" se till att du inte redan tar ett läkemedel som har samma ingredienser, rekommenderar American Academy of Family Physicians.
3.
Forskning de läkemedel du överväger innan du går till apoteket. Enligt Peter Ullrich, MD, av Spine-Hälsa är paracetamol ofta rekommenderas eftersom det har få biverkningar. Det finns ingen chans beroende eller tolerans, orsakar det inte en orolig mage, och det orsakar sällan allergier. Däremot kan eftersom den bearbetas i levern, längre tids användning och höga doser av paracetamol vara skadligt för levern.

biverkningar är också sällsynt att NSAID, men det finns en chans att de kan ge magbesvär eller sår. Om du har en historia av magsår, kontrollera med din läkare innan du tar NSAID. Kontrollera också om du har högt blodtryck, eftersom NSAID kan göra det värre. Om NSAID används under många år, kan de vara skadligt för njurarna.
4.
Prova mediciner själv och se hur de påverkar dig. Se vilka ger bäst lindring med minst antal biverkningar. Vissa människor tycker att du tar en kombination av ett NSAID och paracetamol fungerar bäst, eftersom de två typerna av läkemedel fungerar annorlunda.

Tips och varningar


 • Välj rätt smärta luftrörsvidgande till dina symtom. Både paracetamol och NSAID kan lindra smärta från muskelvärk och minska feber. NSAID också kommer att minska inflammationen.
 • Rådgör med din läkare innan du tar paracetamol eller NSAID om du har njur-eller leversjukdom eller om du har tre eller fler alkoholhaltiga drycker per dag, enligt American Academy of Family Physicians.

 • Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

  Redaktör: Katarina Hovenas
  Nyheter redaktör: Susanne torshall

  Kundservice: Maria Johansson,
  Pia Hall

  Tel: +46 98 00 00 01
  Fax: +46 98 00 00 02

  © Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.