vad är ett bra HDL & LDL-nummer?

Summan av HDL och LDL-kolesterol är det totala resultatet av en kolesterol blodprov. HDL anses vara den goda kolesterolet, medan LDL nivåer anses dåligt. Dessa två typer av kolesterol övervakas för att upptäcka möjligheter att hjärtsjukdom och stroke

Totalt

Den totala kolesterol är summan av både HDL och LDL belopp. Den optimala mängden kombinerad kolesterolnivåerna är under 200. Ett resultat på 200 till 239 är måttligt hög, över 240 är förhöjd och sätter patienten i riskzonen.

HDL

High-density lipoprotein (HDL) nivåer anses vara optimala när de är över 40. Nivåer över 60 är ännu bättre, eftersom de skyddar patienten från en hjärtattack. HDLs föra kolesterol tillbaka till levern för återvinning, så de är bra för det kardiovaskulära systemet.

LDL

Low-density lipoprotein (LDL) bör nivåerna hållas under 100. Om patienten är i en högriskgrupp, nivåer som ligger under 70 är mer fördelaktigt.

Diet

Livsmedel som innehåller mycket mättat fett ökar LDL-nivåerna i kroppen. Kolesterol tillverkas i levern, men det är också finns i livsmedel som rött kött, ägg och stekt mat.

Livsstil

Träning och kost med lågt fet mat kan vända högt LDL nivåer. Rökstopp minskar också de höga nivåer av LDL. En stillasittande livsstil är en bidragande orsak till höga nivåer, så minskar risken kan göras genom att utöva minst 30 minuter om dagen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.