svullnad av hjärnan på grund av trauma

Trauma mot hjärnan kan vara extremt farligt. En av biverkningarna av hjärnskador är svullnad, vilket gör att hjärnvävnaden att trycka på skallen, och det kan leda till stroke, koma och även, död

Orsaker

Orsaker till hjärnan svullnar kan vara allvarliga, till exempel en skottskada, bilolycka eller dåliga faller eller mindre, till exempel en liten bula i huvudet eller ramlar av en cykel. Det trauma måste ha tillräckligt med kraft för att skada hjärnan.

Symtom

Den svullnad i hjärnan skär av syre till vävnaden. Patienten blir förvirrad och kan ha huvudvärk. Patienten kan uppleva en förlust av känsel i delar av kroppen, yrsel, tal förlust, vätska dränering från näsa eller mun och dåsighet.

Diagnos Det är viktigt att offret förs till ett sjukhus när som lider av trauma mot huvudet. Läkaren konstaterar symptomen och driver flera neurologiska tester, inklusive en MRI, reflex test och reaktioner på miljöfaktorer, såsom ljus.

Behandling

Normalt är en natt på sjukhus allt som behövs för mindre svullnad av hjärnan. Läkarna titta på patienten för eventuella neurologiska förändringar. Om det finns för mycket press på skallen, läkare kan infoga en shunt för att tömma alla hjärnans vätska uppbyggd.

Förebyggande

Även om du inte kan undvika alla hjärnskador, kan du ta några förebyggande åtgärder. Använd alltid hjälm när man rider en cykel, inklusive en motorcykel, och använda skyddsutrustning när man spelar kontaktsporter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.