Du kan få sol förgiftning från solarier?

Sön förgiftning, även känd som polymorfa ljus utbrott, är ett tillstånd som uppstår hos dem som är känsliga för solljus. Detta tillstånd orsakar röda utslag efter att ha utsatts för solljus

Orsaker

Solen avger ultraviolett strålning som kallas UV-strålar. Människor som har ljuskänslighet, eller känslighet för dessa UV-strålar, kan utveckla sön förgiftning efter att vara i solen för länge. Solarier avger också UV-strålar, enligt Mayo Clinic, och kan orsaka sön förgiftning.

Riskfaktorer

Om en person är en kvinna, under 30, har en familjehistoria av ljuskänslighet och är ljushyad, hon kan vara mer i riskzonen för att utveckla sön förgiftning.

Diagnos

A fysisk undersökning är den vanligaste tekniken som används för att diagnostisera sön förgiftning. Andra diagnostiska verktyg som blodprov, hudbiopsi och ljustest kan användas.

Behandling

Enligt Mayo Clinic, är behandling behövs normalt inte som sol förgiftning oftast bara varar några dagar. I det fall att den varar längre än en vecka, kommer receptfria antiinflammatoriska krämer att mildra symptomen på sjukdomen.

förebyggande och lösning

Sun förgiftning kan förebyggas genom att minska den tid under UV-strålar och bär solskydd eller genom att använda andra skyddsåtgärder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.